top of page

Pitabroodjes

  • Foto van schrijver: Merel Arntz
    Merel Arntz
  • 24 apr 2018
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 29 aug 2018

Zelf gebakken pitabroodjes. Super luchtig aan de binnenkant en knapperig aan de buitenkant!


Dit weekend was het weer eens een keer ontzettend lekker weer. De achtertuin staat weer volledig in bloei en mijn kat Igor rent om de minuut kei hard door het gras. De afgelopen weken was het ontzettend druk met school en wat is nou fijner dan een beetje niksen in en zonnige tuin?


Bijna het hele weekend heb ik samen met mijn moeder op een picknick bankje gezeten en hebben we bijgekletst. Mijn moeder en ik zijn altijd al heel hecht geweest en door de jaren heen zijn we alleen maar meer naar elkaar toe gegroeid.

Beide zijn we erg druk geweest en deze zaterdag merkte we echt goed dat we al een tijdje niet meer iets samen hadden gedaan. Daarom besloten we om lekker samen te schilderen en te bakken.


Bakken deden we ook al samen toen ik klein was. Wanneer ik het deeg gekneed had waste mijn moeder daarna voor mij het deeg van mijn vingertjes af. Dat is een van mijn eerste herinneringen van vroeger.

Deze zondag middag besloten we om weer eens samen te bakken en omdat het zo lekker weer was gingen we lekker pitabroodjes maken!



Nodig:

600 ml water

3 zakjes gist

1 des.l honing

800 g bloem

2 des.l zout

4 el olijf olie

nog wat extra meel (voor bestuiving en werkblad)



Uit dit recept heb ik 15 broodjes gehaald, maar dit hangt er natuurlijk vanaf hoe groot je ze maakt.


  1. Vul een kan met ongeveer 600 ml handwarm water

  2. Doe de zakjes gist en de lepel honing in het water.

  3. Zet de kan op een warme plek een laat hem staan tot alle korreltjes weg zijn en er alleen nog maar schuim op het water drijft. Dit kan ongeveer een half uurtje duren.

  4. Doe de gehele inhoud van de kan in de mixer, of in een andere kom als je een handmixer hebt.

  5. Weeg de bloem en voeg het beetje bij beetje toe terwijl je mixt. (Je moet mixen met deeghaken, niet met gardes, dit zal niet werken)

  6. Doe dit totdat alles goed door het deeg is gemengd en de inhoud er een beetje zacht en bewegelijk uit ziet.

  7. Leg een vochtige/natte theedoek over de kom en laat het deeg ongeveer 5 minuten rusten.

  8. Haal de doek er vanaf en mix de olie en het zout erbij

  9. Doe dit tot het deeg alle olie heeft opgenomen en weer zacht en bewegelijk is.

  10. Leg de doek weer over de kom en laat opnieuw rusten.

  11. Strooi een laag meel over je werkblad (zorg dat deze schoon is) en haal je deeg tevoorschijn.

  12. Haal een stukje van het deeg uit de kom en leg het in de bloem. Druk het lichtelijk aan en neem het dan in je handen.

  13. Neem steeds een stukje van de buitenrand van het bolletje en druk/vouw het naar het midden tot de buitenrand ongeveer rond is.

  14. Leg het deeg weer in het meel met de gevouwen kant naar beneden en druk het wat platter.

  15. Sprankel nog wat meel op de bovenkant en leg het broodje dan op een bakplaat met bakpapier.

  16. Doe dit steeds tot al je deeg op is.

  17. Bak in een oven op 230℃ voor 10 minuten en kijk dan hoe ze er uit zien. Wanneer ze een klein beetje goud-bruin zijn aan de bovenkant zijn ze klaar!


Tips:

Doe het zout er echt pas in bij de laatste keer dat je gaat mixen! Het zout kan er voor zorgen dat je brood minder goed of niet gaat rijzen. Dan kan je dus beter het zekere bij het onzekere nemen.


Met een spatel kan je de bloem of restjes deeg die aan de rand van de kom blijven zitten er goed vanaf halen en bij de rest van het deeg mee mixen. Op die manier wordt alles goed opgenomen en gebruikt.


Wees niet bang om bloem te gebruiken op je blad en bij het bestrooien! Je kan beter wat meer gebruiken dan te weinig. Doe ook vooral eerst wat bloem op je handen voordat je de broodjes gaat vormen, op die manier blijft het deeg minder aan je vingers plakken.


Het deeg is ook heel plakkerig en elastisch, dit kan voor wat problemen zorgen wanneer je er porties vanaf wilt halen om de broodjes te vormen. Ik heb een opscheplepel en mijn spatel gebruikt om steeds wat deeg op te pakken en dan "af te snijden".


De broodjes zijn het aller lekkerste wanneer ze nog warm zijn. Wil je de broodjes alvast maken maar later warm eten? Bak ze dan niet tot ze licht bruin zijn maar nog wit zijn. Op die manier kan je ze later nog even in de oven afbakken.



De broodjes zijn natuurlijk lekker om los te eten, maar ook super goed om te eten met bijvoorbeeld wat falafel, (vegetarische) shoarma, hummus of andere lekker dipjes! Experimenteer er maar eens mee, dan kom je soms op de lekkerste combinaties.


Ik hoop dat jullie dit recept ook lekker zullen vinden en tot bij het volgende recept!



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


© 2018 by Merel Arntz. Proudly created with Wix.com

ABONNEER VIA EMAIL

bottom of page